Je angst te lijf: 5 trucs

4. Zorg voor voldoende slaap

Onvoldoende slaap heeft veel invloed op je brein; de verwerking van dingen en hoe je je overdag voelt. Zorg dat je genoeg uurtjes maakt. Doe een uur van tevoren de mobiele telefoon, laptop of televisie uit, zodat je al langzaam in de slaapstand komt. Een rustige slaapkamer met een aangename temperatuur en wat frisse lucht zal de kwaliteit van je slaap ten goede komen.

1. Erken je angst

Omarm je angst, ga er niet van weg, negeer het niet.  Gevoelens van angst vragen er juist om, om gehoord te worden. Voel waar je de angst voelt in je lijf. Bijvoorbeeld: hoge hartslag, zweten, trillen, hoge ademhaling, misselijk etc. Geef aan jezelf toe dat dit komt door angst en probeer een paar minuten heel goed waar te nemen, als een buitenstaander, welke lichamelijke verschijnselen voel je bij jezelf gebeuren?

2.  Buikademhaling

De buikademhaling kun je het beste regelmatig oefenen in een ontspannen situatie. Zo wordt het makkelijker om deze gelijk toe te passen als je je echt angstig voelt. Meestal adem je dan hoog in de borst. Dit zorgt voor een a-relaxed gevoel en als je te lang of te snel op die manier ademt, kun je soms duizelig worden en je angstige gevoelens nemen juist toe.

Hoe doe je de buikademhaling?

- Ga rustig zitten, ontspannen schouders en kaken.

- Leg je hand op je onderbuik.

- Adem in naar je hand. Voel je buik opbollen als je inademt en weer teruggaan als je uitademt.

- Als het uitademen nog moeilijk is en te kort, kun je je lippen een beetje tuiten (alsof je gaat fluiten) waardoor de lucht wat langzamer zal ontsnappen.

- Probeer 3 tellen in te ademen, 1 tel rust en 4 of meer tellen uit te ademen. Als je dit beheerst maak de tellen wat langer.

3. Praat erover

Vertel tegen mensen bij wie je je op je gemak voelt, dat je angstig bent en waarvoor. Ook kun je ermee naar bijvoorbeeld je huisarts. Dit zorgt ervoor dat je je niet alleen voelt staan. Bovendien kun je op die manier samen kijken naar een manier om jou zo goed mogelijk te ondersteunen.

5. Neem voldoende beweging.

Je lichaam heeft veel spanning die het kwijt moet. Zorg dat je voldoende beweegt. Loop elke dag even buiten, of fiets een stukje. Buitenlucht doet goed. Als je gewend bent regelmatig te sporten, kan dit ook in de zwangerschap, alleen in iets aangepaste vorm meestal.

De functie van angst.
Angst is van oudsher een goede waarschuwing van je lichaam op reëel gevaar. Je lichaam reageert dan met een van de drie levensreddende acties; vluchten, vechten of bevriezen. Als je ineens tegenover een wolf stond moest je adequaat reageren. Tegenwoordig zijn die gevaren van vroeger er niet meer. Toch reageert je lichaam nog steeds op dezelfde manier op gevaar. Niet alleen reëel gevaar maar ook op irreëel gevaar, irreële angsten. Als jij denkt dat je je in een gevaarlijke situatie bevindt, dan reageert je lichaam direct op die gedachten en gevoelens door in de "angststand" te gaan; klaar om te reageren  op één van die drie manieren. Je hartslag wordt hoger, je ademt snel en hoog, je gaat zweten etc. Bij reëel angst heel fijn, maar bij irreële angst niet zo fijn. Je komt in een vicieuze cirkel; je voelt angst -> je lichaam reageert daarop -> je voelt je lichamelijke reacties en denkt daardoor: "zie je, ik voel dit niet voor niets, er dreigt gevaar!" Hierdoor zullen je lichamelijke reacties toenemen etc.
Wat kun je doen om je angst te lijf te gaan?