Postnatale depressie; de signalen

Een postnatale depressie (of een postparfum depressie)…Iedereen heeft er van gehoord. En iedere vrouw die zwanger is hoopt dat ze daar nooit mee te maken krijgt. Toch krijgt zo’n 20 % van de vrouwen in het eerste jaar na haar bevalling een postnatale depressie. En dat is best veel. Vaak heb je dit niet gelijk in de gaten omdat het iets is wat zich langzaam opbouwt.

Wat ook een grote rol speelt is dat er weinig over gepraat wordt. Vrouwen schamen zich ervoor. Je hoort toch op een roze wolk te zitten als je baby is geboren. ‘Geniet er maar van, voor je het weet zijn ze groot’. Wie heeft deze woorden niet gehoord in haar kraambed?

Dus als je je moe en ongelukkig voelt, durf je daar niet snel voor uit te komen, zeker tegenover je partner en andere moeders niet. En dat is erg jammer. Zo blijft het, ook voor je omgeving, lastig om een PND tijdig te onderkennen.

Deze verschijnselen kunnen wijzen op een PND:

 • Vermoeidheid Je bent heel erg moe…tja, welke kersverse moeder is dat niet denk je dan?? Maar jij kunt écht de hele dag slapen.

 • Verlies van eetlust of juist heel veel eetlust.

 • Slapeloosheid Als je in bed ligt, ook ’s nachts, kun je maar niet in slaap komen terwijl je toch zo moe bent.

 • Huilbuien De hele dag door huilbuien. Niet zoals de kraamtranen op dag 4 of 5 na je bevalling maar aanhoudende huilbuien.

 • Prikkelbaarheid, boosheid Je hebt een kort lontje en je bent boos omdat je leven op zijn kop staat.

 • Schaamte en schuldgevoelens Omdat je alleen maar moeders om je heen ziet die dolgelukkig zijn met hun kindje en hun leventje, voel je je schuldig, ook naar je kindje, dat jij je niet zo voelt. Je schaamt je ervoor.

 • Somber, angstig Je kunt zelfs paniekaanvallen krijgen die zomaar ineens opkomen.

 • Nergens meer zin in hebben Door hoe je je voelt vind je niets meer leuk in je leven, je baby niet, je sociale contacten vermijd je, want je schaamt je. En eigenlijk is er niets in je leven wat je nog leuk vindt.

 • Denken aan de dood Je vindt alles in je leven zo naar en je bent zo moe dat je er soms aan denkt hoe het zou zijn als je er niet meer was.

 • Je vindt je baby niet leuk of voelt geen ‘moedergevoel’ Het zou prima zijn als iemand anders je baby zou mee nemen.

 • Weinig zelfvertrouwen, het gevoel geen goede moeder te zijn Wat je voelt is geen gewone onzekerheid die elke moeder voelt maar je denkt echt dat je niks goed doet.

Oorzaken van een PND:

1. Biologische factoren Aanleg. Vrouwen met in de familie veel depressies hebben een verhoogde kans op PND. Ook als je al een PND hebt gehad is de kans verhoogd bij een volgende keer.

Verder kunnen hormonale veranderingen, een schildklier die niet goed werkt of vitamine tekort, vooral vitamine B6 en B12, ook een rol spelen.

2. Sociale factoren Positieve of negatieve ervaringen uit het verleden kunnen een depressie oproepen. Daarnaast neemt het risico toe als je relatieproblemen hebt of een weinig ondersteunende partner. Ook de maatschappij waarin ervan uitgegaan wordt dat moeder zijn ‘het mooiste is in je leven’ kan bijdragen aan het ontstaan van een PND.

3. Psychische factoren Je persoonlijkheid speelt ook een rol. Als je hoge eisen stelt aan jezelf en aan het moederschap heb je een grotere kans op een PND. Ook vrouwen die slecht nee kunnen zeggen of hun gevoelens niet zo makkelijk uiten hebben een verhoogd risico. Verder kunnen een moeizame zwangerschap en/of bevalling meespelen.

Een postnatale depressie, wat te doen?

Dus voel je je na de geboorte van je baby niet lekker in je vel zitten en blijft dat gevoel aanhouden? Maak dan even een afspraak bij de huisarts. Deze kan kijken wat je nodig hebt. Soms is het inderdaad tijdelijk en gaat het na een tijdje vanzelf over. Soms heb je medicatie nodig, meestal in combinatie met gesprekken. Maar ook hier geldt: achter de wolken schijnt de zon! Je gaat je weer helemaal goed voelen. Een PND is goed te behandelen. Dus houd dat in gedachten als je door deze sombere tijd gaat.

#postnataledepressie #postpartumdepressie #PND #depressie #kraamtijd #babytijd

Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square